steelwratjes

Met een ondertitel

Wat zijn fibromen of steelwratjes?
Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes en staan ook wel bekend als steelwratjes. Deze naam danken ze aan hun verschijningsvorm: fibromen zijn langwerpig en zien eruit als een soort steeltje aan de huid. Ze zijn huidkleurig of soms ietwat donkerder van kleur. Fibromen zie je vaak op plekken waar veel wrijving is, zoals in de hals (door een kraag van een blouse of het dragen van een ketting), de liezen en oksels. Fibromen kunnen ook voorkomen op het gezicht (oogleden) en de borsten.
Een fibroom kent ook de volgende benamingen:
fibroma molle (= weke fibromen)
fibroma pendulans (= gesteelde fibromen)
skin tags (= huidaanhangsels)
wild vlees
steelwratjes
Ontstaan en oorzaak van fibromen:
Hoe deze gezwelletjes ontstaan is anno 2018 nog niet helemaal opgehelderd. Ongeveer 25 procent van de mensen heeft één of meerdere fibromen. Fibromen worden geassocieerd met overgewicht en hormonen; fibromen ontstaan vooral na de menopauze. Ook is er een relatie met diabetes. Bij oudere mensen komen ze vaker voor. Vooral bij adipeuze postmenopauzale vrouwen kan men soms tientallen kleine of grotere fibromen aantreffen. Fibromen zijn niet besmettelijk.
Symptomen
Fibromen zien eruit als weke, huidkleurige gesteelde gezwelletjes die overal op de huid kunnen voorkomen. De gezwelletjes zijn huidkleurig of lichtbruin. Voorkeurslocaties zijn in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.
Onderzoek en diagnose
Je kan in één oogopslag zien dat het gaat om een steelwratje of fibroom (diagnose à vue). Aanvullend onderzoek is niet nodig.
Fibromen verwijderen en behandelen
Het is niet noodzakelijk een fibroom te behandelen. Wel kan het er voor u zelf storend uitzien of klachten geven. Het is dan eenvoudig te verwijderen, door een kleine ingreep. Het is mogelijk het fibroom weg te snijden of branden. Overleg met uw arts wat de beste behandeling voor u is.
Plexr
Fibromen kunnen ook onder plaatselijke verdoving verwijderd worden door branden, verschroeien het fibroompje. Dit is volledig pijnloos. 
Prognose
Een fibroom kan gemakkelijk worden verwijderd. Mensen die aanleg hebben fibromen te ontwikkelen, zullen waarschijnlijk in de loop van de tijd meer ontwikkelen. In dat geval is weer een behandeling nodig om het ontsierende huidflapje te verwijderen.
Preventie
Het is niet mogelijk om de ontwikkeling van fibromen volledig te voorkomen, hoewel gewichtsverlies in dit opzicht van pas kan komen.

Informeer naar uw mogelijkheden